Een bericht van Eric Smit: ‘Een bastion van behoudzucht’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

“Journalist Max Westerman was vele jaren een bekende anchorman in de Verenigde Staten. Vijftien jaar lang deed hij voor RTL Nieuws als Amerika-correspondent verslag van presidentsverkiezingen en grote gebeurtenissen als de storm Katrina en 9/11. Sinds enkele jaren woont Max voornamelijk in Rio de Janeiro. Afgelopen week stond er een essay van zijn hand in de personality glossy Maarten! dat over Nederland ging.

Max is een echte liberaal, zo bleek uit het stuk. Iemand die zijn gesteldheid op verdraagzaamheid, tolerantie en openheid voor nieuwe ideeën – daar waar Nederland ook heel lang om bekend stond – hoog in zijn vaandel draagt.

In het essay vertelt hij over de waardering die wij Nederlanders zo lang in het buitenland genoten voor onze open cultuur. Ja, ‘genoten’, want ze zien in het buitenland inmiddels dat de sfeer in ons land is omgeslagen. ‘Van een progressief gidsland is Nederland veranderd in een bastion van behoudzucht,’ schrijft Westerman. Vooral dankzij die meneer met dat rare geblondeerde haar waar onze liberale premier Mark Rutte zo bar weinig tegenover weet te stellen. Dat Rutte eerder met Geertje meeglijdt en eigenlijk een conservatieve bangerik is.

De woorden van Max hadden net zo goed uit mijn pen afkomstig kunnen zijn. Hoewel, Westerman begon zijn verhaal met de stelling dat hij nooit meer in het bange, racistische Nederland wil wonen. Jammer, dacht ik bij mezelf. En wat slap. Want een echte vent komt naar huis om daar de mouwen op te stropen en de wereld een beetje beter te maken.”

Bericht achterlaten