Bericht van Eric Smit: “Er moet wat gebeuren met de EU”

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

Het gesprek over de toekomst van de Europese Unie is het belangrijkste gesprek dat er op dit moment in ons deel van de wereld bestaat en tevens het gesprek dat maar niet van de grond komt wil komen. De onvrede over de EU is groter dan ooit. Dat blijkt onder andere uit de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Er vindt op grote schaal een transfer van inkomen plaats van het noorden van Europa naar het zuiden waar grote groepen van mensen, aangespoord door populisten met nationalistische agenda’s, steeds bozer over worden. Het Europa van nu lijkt alleen nog maar over markt te gaan en schiet democratisch en bestuurlijk tekort. Er moet wat gebeuren, maar wat?

Wie de verkiezingsprogramma’s bekijkt, kan zien dat de ideeën van onze politici over Europa zijn nogal schraal zijn. Hoe luidt überhaupt de diagnose van de kwaal? Wat is er mis met het project dat na de Tweede Wereldoorlog met zoveel optimisme werd ingezet?

Ik was gisteren aanwezig bij een besloten bijeenkomst waar de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis de eregast was. Hij is tegenwoordig de voorman van een beweging die voor meer democratie in Europa ijvert. Onder de aanwezigen zaten ook enkele bekende hoogleraren, maatschappelijk ondernemers en politici. En het onderwerp was natuurlijk de toekomst van de EU. Een paar dingen werden mij duidelijk: er zijn constructieve oplossingen te bedenken, maar onze politici moeten niet te lang wachten om het daarover te hebben.    

Bericht achterlaten