Bericht van Eric Smit: “Minder meningen, meer waarheden”

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

 

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is het zover; Follow the Money maakt naam in de Verenigde Staten. Ik overdrijf natuurlijk een beetje, maar ik spreek zeker geen onzin. Afgelopen week verscheen er op een gewaardeerde Amerikaanse website een uitgebreid artikel over Follow the Money. Jawel, dat journalistieke platform waar ik een van de mede-oprichters ben. NiemanLab heet het online magazine van een bekende stichting die aan de Harvard Universiteit is verbonden. Het magazine schrijft onder andere over ontwikkelingen op het internationale journalistieke front en het is om die reden heel eervol dat ze ons zo ruim wilden beschrijven.

Het mooie was dat het artikel gesierd werd met een beeld uit de beroemde film ‘All the President’s man’. Dat is die film uit 1976 over het Watergate-schandaal waarin acteurs Robert Redford en Dustin Hoffman de hoofdrollen spelen. In werkelijkheid waren het Bob Woodward en Carl Bernstein die met hun journalistieke graafwerk uiteindelijk president Nixon ten val brachten. In die film komt een scene voor waarin de in mijn ogen historische woorden ‘Follow the Money’ worden uitgesproken. Het vertrouwen in de journalistiek was in de dagen na Watergate heel erg groot. Tegenwoordig ligt dat iets anders. Mensen wantrouwen journalisten meer dan ooit en dat is ernstig. Gelukkig kunnen we er zelf wat aan doen. Door met totale toewijding naar feiten op zoek te gaan die nu nog verborgen zijn. Minder meningen, meer waarheid, luidt mijn devies. Deze tijd vraagt erom en ik weet ook zeker dat de mannen die het Watergate-schandaal onthulden, zich daarin kunnen vinden.

 

Bericht achterlaten