Bericht van Eric Smit: ‘Trots op gelukkige kinderen’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

“Afgelopen zaterdag las ik een artikel op de website van de bekende Britse krant de Daily Telegraph waar ik vrolijk van werd. Je komt soms van die artikelen tegen in buitenlandse media die je vervullen van trots, dit was er zo een. Het ging dit keer niet over onze Max Verstappen of een andere succesvolle sporter of pijltjesgooier, maar over…kinderen. Nederlandse kinderen. En over hoe gelukkig die wel niet zijn. Ze lachen veel, ze spelen veel buiten – weer of geen weer -, ze mogen zelf op de fiets naar school en leiden een relatief sober en onbezorgd leven dat nog niet is doordrenkt van het heilige moeten.

Veel heeft te maken met de opvoeding. Anders dan in veel andere landen, worden kinderen hier meer als individu aangemerkt en niet als verlengstuk van de ouder. Ze hoeven niet per se een popster, profvoetballer of – erger – een topadvocaat te worden. De druk is lager, het leven plezieriger. ‘Toch jammer dat uit onderzoek blijkt dat Nederland voor expats geen fijn land is om vrienden te maken,’ liet een vriendin mij weten die mijn post over het artikel uit de Telegraph op Facebook had gezien. ‘En ook jammer dat we een land zijn waar de eenmanspartij van die boze geblondeerde Geert de grootste lijkt te worden’, antwoordde ik haar. Om je voor dood te schamen. En zo vloog mijn eerdere trots weer het raam uit. Nou ja, niet helemaal hoor. Want ik kijk gelukkig vaker tegen lachende kindersmoeltjes aan dan tegen boze blanke mannen.”

Bericht achterlaten