Column het Nieuws van de Vooruitgang: Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Ik denk wel eens dat het geloof is uitgevonden omdat mensen maar niet kunnen wennen aan toeval. De staatsloterij winnen is toeval maar in plaats daarvan kun je je ook iemand voorstellen dit moois allemaal voor je geregeld heeft en aan wie je dus je dankbaarheid verschuldigd bent.

De één vindt toeval angstig en verzekerd zich tegen alles wat een mens maar kan overkomen. De ander ervaart toeval als spannend en vind een boek vooral leuk omdat je niet weet wat de schrijver toevallig op de volgende pagina laat gebeuren. In een boek of film maak je als het ware deel uit van een zich willekeurig aan je ontvouwend avontuur. Wanneer wij precies zouden weten hoe ons leven gaat verlopen of hoe onze week eruit gaat zien zou ons leven saaier zijn en aan spanning verliezen.

Toeval is echter niet alleen spannend. Het houdt ons daarnaast een beetje scherp en alert. Een leven zonder toeval zou een leven zonder risico’s zijn en daarmee een leven wat minder leuk is om geleefd te worden.

Een leeuw die in de dierentuin zijn leven slijt en daar een levenslange baangarantie heeft door rondjes te lopen in veel te kleine kooi en iedere avond zijn vlees in de kooi geworpen krijgt, wordt een stuk ouder dan zijn soortgenoot die rondscharrelend op de savanne zijn honger moeten wegnemen door bijvoorbeeld achter een vluchtende gazelle aan te rennen.

Luisteraars, maar ik accepteer toeval en als ik zou moeten kiezen….. doe mij de Savanne dan maar; het toeval dat daarbij hoort neem ik wel op de koop toe.

Bericht achterlaten