Bericht van Eric Smit: ‘De angst is niet onterecht’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

“Afgelopen vrijdag was ik net als vele miljoenen anderen beeldbuisgetuige van de inauguratie van Donald J. Trump. Ik aanschouwde de historische gebeurtenis met een mengeling van opwinding en verbijstering. Wat hij zei en de wijze waarop hij zijn woorden uitsprak, bezorgden me de rillingen. Ik kan het nog steeds niet goed geloven dat de Amerikaanse kiezers deze figuur tot hun leider hebben gekozen. Tegelijkertijd denk ik het ook te begrijpen. Trump trekt een streep in het zand waar het de verheerlijking van de internationale handel betreft. America First! Ok, dat hij de petjes voor zijn eigen campagne in China liet maken, is een geen onbetekenend detail. Het zegt wat over de betrouwbaarheid van Trump. Tegelijkertijd wist hij de angst van een groot deel van het Amerikaanse electoraat voor het verlies van de eigen welvaartspositie, op onnavolgbare wijze uit te buiten.

Veel van die angst bestaat ook in Europa en ook in Nederland. En die angst is niet onterecht. De afgelopen dertig jaar hebben we met z’n allen de grote beloften van de vrije markt en de internationale vrijhandel omarmd. Maar voor steeds meer mensen wordt het duidelijk dat er een hele kleine groep van winnaars van de wereldwijde vrije markten bestaat. En dat die groep zich maar weinig om de verliezers kan bekommeren. Het wordt hoog tijd dat ook politici van andere signatuur gaan snappen dat dit aan de hand is. Want het mag niet zo zijn dat het antwoord op die vraagstukken vorm krijgt door agressief nationalisme. Daar hebben we het hier nog steeds veel te leuk voor.”

Bericht achterlaten