Bericht van Eric Smit: ‘Rond het kampvuur’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

Met grote regelmaat vragen mensen mij hoe het nu met Henry Keizer is. Of het nou kennissen of familieleden zijn, volgers op social media of totaal onbekenden die me op straat aanspreken, de man die voor een schijntje het crematieconcern de Facultatieve overnam en zichzelf ten nadele van een vereniging buitensporig verrijkte, houdt de gemoederen nog steeds bezig. Ook binnen de VVD zelf is de kwestie rond de ex-voorzitter een onderwerp van gesprek. Keizer was de zoveelste in een lange rij van VVD-prominenten die de laatste jaren ongunstig in het nieuws kwam. Je zou van leden van deze partij verwachten dat ze eens met elkaar rond een kampvuur gaan zitten en zichzelf afvragen wat er met ze aan de hand is.

Om die reden ben ik ook erg nieuwsgierig wat de plaatsvervangende voorzitter van de VVD – Eric Wetzels – zoal over Keizer heeft te zeggen. Daar kreeg ik afgelopen weekeinde een beeld van toen een VVD-er mij het VVD-ledenblad ‘Liber’ toestuurde. Daarin staat een artikel van de hand van Wetzels. ‘Henry bedankt!’, heet het. Met een uitroepteken. De tijdelijke opvolger van Keizer blikt kort terug op de zaak en stelt zonder omhalen dat Henry ‘voor het oog van de natie aan de hoogste boom’ op werd gehangen zonder dat de betrokkene zich ‘adequaat’ kon verdedigen. Bij de VVD zitten ze blijkbaar op het denkspoor dat hun Henry een slachtoffer is van een mediarel. Ik gun Wetzels daarom een lange vakantie met de nodige kampvuren.

Bericht achterlaten