Bericht van Hans Schönfeld: ‘Blijf van hulpverleners af!’

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

“Toen ik in 1978 voor het eerst een oudejaarsnachtdienst draaide bij de politie in Groningen, stond ik als 22-jarige puistenkop om 1 uur ‘s nachts, midden tussen de relschoppers, op de Verlengde Herenweg in Groningen. Er werd met stenen gegooid, met vuurwerk en er werd onderling gevochten en gestoken. Ik kan me nog herinneren dat, terwijl ik naast een dronken man zat die in zijn zij was gestoken, de rotjes en stenen om mijn oren vlogen. Ik was bang.

In de afgelopen 31 jaar lijkt er niets veranderd. Ook zaterdagnacht weer werden collega’s van mij bekogeld terwijl ze notabene bezig waren mensen te beschermen. Professor Jaap Timmer doet al jarenlang onderzoek naar geweld tegen en geweld door de politie. Zijn onderzoek laat zien dat geweld door de politie al tientallen jaren stabiel laag is, maar dat het geweld tegen de politie en ook andere overheidsdienaren jaar na jaar stijgt.

Veel politiemensen zijn daarom boos. Boos op de relschoppers en boos op de politiek. De dubbele strafeisen die het Openbaar Ministerie bij geweld tegen overheidsdienaren mag eisen, stellen in de praktijk vaak niets voor en te vaak komt het voor dat de rechter die eis ook nog eens afzwakt tot een straf die er nauwelijks toe doet.

Een minimale vrijheidsstraf van een half jaar voor minderjarigen en een jaar voor volwassenen die geweld plegen tegen overheidsdienaren zou wat mij betreft norm moeten zijn. Van overheidsdienaren blijf je gewoon af.

Met mijn collega’s zeg ik daarom; geen woorden maar daden.”

Bericht achterlaten