Bericht van Hans Schönfeld: ‘Camera’s’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Het aantal camera’s is de laatste jaren enorm toegenomen. Aan gevels, op dashboards, in kinderkamers, op de fietshelm in smartphones. De politie heeft hier ook mee te maken. Verleden week had ik het over bodycams maar die camera’s hebben ook andere voordelen.

De pleger van de Haagse dakmoord zal er vast niet bij hebben stilgestaan dat hij tijdens het neersteken van zijn slachtoffer werd gefilmd en korte tijd later op het web stond. Niet iedereen heeft tijd voor de perfecte voorbereiding. Zo stonden twee jongens op hun scooter in een steegje te wachten tot het juiste moment voor hun overval op een juwelier, niet wetend dat daar een filmcamera hing waarvan de beelden later op YouTube werden geplaatst. De man die zijn hond in een tas in het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen dumpte en op gruwelijke wijze liet verdrinken, moest heel snel onderduiken toen zijn naam via social media bekend was geworden. Het is dus vaak heel handig voor de waarheidsvinding. Het is niet voor niets dat hooligans zich uit zichzelf melden wanneer gedreigd wordt met publicatie van film en videobeelden. Zo dragen social media bij aan een iets veiliger Nederland.

Bericht achterlaten