Bericht van Hans Schönfeld: ‘Fluisteren heeft geen zin meer’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Kunstmatige intelligentie – artificial intelligence – ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Programma’s kunnen je geschreven teksten lezen en je schrijvend antwoorden. Weer andere programma’s kunnen je verstaan, je opdrachten uitvoeren en je ook, steeds intelligenter, beantwoorden.

Tegenwoordig zijn er ook artificieel intelligente programma’s die getraind zijn in liplezen. Deepmind, een AI programma van Google, werd dagenlang getraind. Men liet Deepmind daarvoor naar televisieprogramma’s kijken zonder geluid; meer dan 5000 uur lang. Dit had als resultaat dat het programma leerde om ongeveer 47 procent van de woorden honderd procent juist door liplezen in tekst om te zetten. Honderd procent juist, want ook al was en maar één letter mis dan werd dat als fout gerekend. Misschien dat u denkt; ‘nou dat valt tegen’. Dat veranderd wellicht wanneer u weet dat de gemiddelde score van ervaren liplezers op ongeveer 13 procent ligt.

De komende jaren zullen deze technieken worden verwerkt in heel veel van de apparaten die wij gebruiken. Je kunt dan ook in drukke omgevingen opdrachten geven aan je auto of telefoon, want wanneer je tekst niet wordt verstaan, lezen die je lippen. De uitersten, veel lawaai en fluisteren, hebben dan geen negatieve invloed meer op het waarnemen van hetgeen is bedoeld. Dat is voor eventueel gebruik door de politie tegen misdadigers een heel groot voordeel.

Bericht achterlaten