Bericht van Hans Schönfeld: ‘De toekomst, paradijs of ondergang?’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Vandaag wil ik het hebben over de manier waarop wij mensen kijken naar het verleden en naar de toekomst. De global warming zal zich ongetwijfeld doorzetten, met alle consequenties van dien; hogere temperatuur, zeespiegel stijgingen, sterk variabel weer, volksverhuizingen. Maar niet alleen de omgeving van de mens zal veranderen, ook de mens zelf staat op het punt zichzelf te herontwerpen. Een symbiose van de mens met kunstmatige intelligentie, beïnvloeding van het DNA van de mens om ziekten uit te roeien en de combinatie van echte en artificiële lichaamsdelen lijken op het punt van doorbreken te staan.

Hoe duiden wij ontwikkelingen als deze? Afhankelijk van de manier waarop je de wereld beschouwt kun je het verleden en de toekomst rooskleurig of pessimistisch voorstellen. Als de wereld onherkenbaar is veranderd zal een deel van de mensheid somber terugkijken naar de bron, het verleden; wat dan ingekleurd wordt als een natuurlijk paradijs (positief dus) waarvan we gedwongen afstand hebben moeten doen.  Een ander deel van de mensheid zal op een totaal andere manier naar het verleden kijken; het verleden als een oertijd, de prehistorie waarin mensen leefden als cave man (negatief dus) en gebukt gingen onder honger en ziekten.

Zo zal ook de mening over onze toekomst positief of negatief worden ingevuld. Hoe de toekomst er ook uit zal zien, één ding is zeker. Het is voor u onmogelijk om het eens te worden over het antwoord op de vraag of we met elkaar op weg zijn naar ons zelfgemaakte paradijs of dat ontwikkelingen als deze leiden tot de definitieve ondergang van de wereld en natuurlijk van de mensheid. En dat is maar goed ook; als iedereen het eens zou zijn zou de toekomst immers alleen maar saai zijn.

Bericht achterlaten