Bericht van Hans Schönfeld: ‘Een vrije iftar-dag’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

“De politie Amsterdam wil graag een diverse politie-eenheid zijn. Met mannen, vrouwen, jonge en oudere mensen, met een Nederlandse, Turkse, Marokkaanse en Joodse achtergrond; zeg maar net als Amsterdam zelf. De Amsterdammer bestaat immers niet en is een mix van bijna 200 nationaliteiten en mensen afkomstig uit heel Nederland. Bij de politie Amsterdam zijn sinds jaar en dag diverse netwerken actief. Een Joods netwerk, een netwerk van homo en biseksuelen en transgenders, een Turks en Marokkaans netwerk. Die netwerken zijn niet verboden als uiting van religie. Ze bestaan gewoon naast elkaar. Diversiteit als uiting van lifestyle neutraliteit. Ik vind het jammer dat dit niet bleek te kunnen met hoofdbedekkingen als doeken, petten en tulbanden.

Het Marokkaanse Politie Netwerk organiseert vanavond al voor de 15e keer de politie-iftar; de grootste iftar van Amsterdam en de grootste politie-iftar van Europa. Die politie-iftar staat al jaren in het teken van verbinding en heeft zich bewezen als een uitstekend en sterkwerkend verbindingsmiddel. Hoe hechter die verbinding, hoe beter wij als samenleving in staat zijn om de ongelijkwaardigheid tegen te gaan en hoe beter wij als politie kunnen presteren.

De politie-iftar wordt vanavond, de avond na 2e pinksterdag georganiseerd. Ik heb in mijn directe omgeving een korte test uitgevoerd op 40 mensen. Ik heb hen gevraagd naar de betekenis van Pinksteren en de Iftar. Maar 20% van de mensen scoorde op Pinksteren en wel 75% scoorde op de iftar als afsluiting van de Ramadan. Nu we de moslims in ons land agentes met een hoofddoek niet gunnen, pleit ik voor het inwisselen van een vrije 2e pinksterdag voor een vrije iftar-dag. Ik wens iedereen die vanavond de iftar viert een heerlijke avond toe.”

Bericht achterlaten