Bericht van Hans Schonfeld: ‘Waarom zijn er in Nederland geen republikeinen?’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Ik las de afgelopen weken de biografie over koningin Juliana, geschreven door Jolande Withuis; een aanrader. Het boek maakte een verpletterende indruk op me.

Wat is de monarchie, waarbij zoveel macht aan één familie wordt gegeven louter op basis van geboorte, toch een idioot systeem. Ik vind het dan ook vreemd dat er geen republikeinse beweging zichtbaar is binnen de Nederlandse politiek.

We hebben de duurste monarchie van Europa. De kosten van de Duitse president bedragen nog geen kwart van de onze en die president betaalt belasting; onze koning niet.

Dan wordt er gezegd dat de Oranjes binden. Nou dat doen feestdagen als ‘Quatorze Juilet’ en ‘Independence Day” in Frankrijk en Amerika ook.

Het uitstekend gedocumenteerde boek over Juliana, Bernard, hun kinderen en de hofhouding schetst een beeld van een totaal geschifte familie, ver weg gehouden van gewone mensen, gelovig en bijgelovig in God, in buitenaardse wezens, sprekende bomen en wichelroede lopers. Juliana en Bernard hebben vanaf 1948 tot 1980 alle kabinetten, en daarmee ons,  jaarlijks geconfronteerd met staatsrechtelijke problemen.

Laten we ons eens voor proberen te stellen hoe Nederland er uit zou zien wanneer erfopvolging voor alle functies zou worden ingevoerd. Je gelooft tenslotte ergens in of niet!

De oudste zoon of dochter van de bakker wordt dan onze nieuwe bakker.  De oudste zoon of dochter van Eelco Blok zal hem opvolgen als bestuursvoorzitter van KPN en de oudste zoon van priesters of de Paus worden dan Paus.  Tja zo zie je maar weer; er is geen beter systeem dan de monarchie (of niet soms?).

Bericht achterlaten