Bericht van Hans Schönfeld: ‘You are on camera!’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Ons gezicht vormt een knooppunt van vele tientallen punten met unieke onderlinge afstand verhoudingen. Die verhoudingen, bijvoorbeeld de afstand tussen mondhoek en neusvleugel, zijn voor ieder mens constant en uniek.

Wetenschappers experimenteren al jaren met gezichtsherkenningstechnologie. Camera’s gekoppeld aan computers zijn steeds beter in staat om gezichten te herkennen. Dit onafhankelijk van de vraag of men het gezicht vertrekt in een grimas of een brede glimlach.

Camera’s op stations en vliegvelden of bodycams bij de politie die gekoppeld worden aan deze technologie, maken supersnelle persoonsidentificatie mogelijk. Let wel, alleen van de boeven waarnaar wordt gezocht. Niet van mensen die voorbij lopen waarvan de politie geen foto heeft.

Je kunt zo gezochte terroristen herkennen op een station of vliegveld en bijvoorbeeld loverboys in de omgeving van scholen. In Amerika wordt de technologie door de politie al beproefd.

Juist omdat er geen gegevens worden vastgelegd van de passerende mensen, maar er alleen sprake is van een hit wanneer de betrokkene al in de database van de politie bekend is, vormt deze technologie geen bedreiging voor de privacy van de normale burger en tegelijkertijd een veelbelovende techniek om ons land nog iets veiliger te maken.

Bericht achterlaten