Bericht van Jaap Brienen: ‘A Brand New Me’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner. 

Deze maand verscheen ‘A Brand New Me’, een nieuw album van Aretha Franklin. Hoewel, nieuw: de basis is oud. De originele zang-opnames van een aantal grote hits van lang geleden zijn gemengd met nieuw ingespeelde muziek door het Royal Philharmonic Orchestra. Ik ging er toch echt even voor zitten: want in al die nummers die ik al zo vaak gehoord heb, is ineens weer heel veel nieuws te ontdekken.

Er speelt ineens een groot orkest, en dat speelt soms ook echt iets anders dan de originele band. Maar toch merk ik dat ik vooral naar de zang ga luisteren. Doordat die een andere achtergrond heeft, valt die ook ineens meer op. Ik hoor Aretha, 24 jaar oud, in de late jaren zestig, in een studio in New York. Halsoverkop moet ze daar van haar platenbaas liedjes opnemen, omdat haar eerste singletje eerder dat jaar meteen een hit is geworden. Het repertoire wordt zo’n beetje ter plekke uitgekozen. En zo kiezen ze ook voor Respect, een hit van Otis Redding, die twee jaar daarvoor werd uitgebracht. Aretha herschrijft een deel van de tekst, en verzint er een nieuw refrein bij. Dan stapt ze achter de microfoon en zingt het in een paar takes in. En vijftig jaar later verslaat ze met die opname nog steeds met gemak een heel symfonie-orkest.

Bericht achterlaten