Bericht van Jaap Brienen: ‘Mayer Hawthorne, van DJ tot soulzanger’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner. 

Als je weinig geld hebt, moet je creatief zijn, maar dat kan soms tot verrassende wendingen leiden. Dat geldt in ieder geval voor Mayer Hawthorne. Een jaar of tien geleden was hij DJ, en maakte hij hiphop-beats. Daarvoor wilde hij het liefst samples gebruiken uit oude soul-platen, maar ja, samplen kost geld: je moet betalen voor de rechten van die platen. Dus ging hij zelf die muziek maar maken.

Hij schreef zelf, speelde alle instrumenten zelf, en zong zelf. Liedjes, bedoeld dus om te gebruiken in zijn hiphop-projecten. Maar een platenbaas die die liedjes toevallig hoorde was zo enthousiast dat hij ze wilde uitbrengen. En zo werd Mayer de DJ ineens Mayer de muzikant en soulzanger. En als soulzanger was hij al snel veel succesvoller dan hij als DJ ooit geweest was. Hij toerde over de hele wereld met Bruno Mars, Erykah Badu, Amy Winehouse en Pharrell Williams produceerde liedjes voor hem.

Als zanger bracht hij inmiddels vier albums uit, de laatste verscheen vorig jaar. Met zijn nieuwe project Tuxedo brengt Mayer een ode aan disco-funk uit de jaren zeventig en tachtig, denk aan bands als Chic en Shalamar. En het mooiste is: met Tuxedo werd de cirkel rond. Want Mayer moet toch een gat in de lucht hebben gesprongen toen rapper Pitbull een paar jaar geleden een nummer maakte dat helemaal draaide rond een sample.

En je raadt het al: dat was een sample van Tuxedo, geschreven, gespeeld en gezongen door Mayer Hawthorne.

Op 12 juli 2017 staan Mayer Hawthorne en hiphop-producer Jake One in Paradiso. 
Beleef dit concert en koop je kaarten hier

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Bericht achterlaten