Bericht van Kasper van der Meulen: ‘Hondendrol’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Kasper van der Meulen, oprichter van MindLift Learning en auteur van het boek MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein.

Ik focus me graag op persoonlijke vrijheid, en sinds ik op de radio ben om mijn ideeën te delen krijg ik regelmatig de vraag: “Ben je niet bang dat mensen je stom vinden en negatieve dingen van je vinden?” En het eerlijke antwoord is: vaak wel. Het is altijd eng om jezelf kwetsbaar op te stellen, en mensen kunnen met veel haat en nijd meningen over je vormen en uiten.

De valkuil is dat we deze meningen persoonlijk nemen, en ze dus zelf die negatieve waarde geven. Maar probeer deze mindset eens aan te nemen: Ten eerste kan iemand kan jou alleen iets geven wat die persoon zelf heeft. Oftewel: als ik een negatieve gedachte heb over jou, dan is dat nog steeds mijn gedachte die leeft in mijn brein, ik ben de enige die daar last van heeft…totdat jij hem overneemt. Want, ten tweede, iemand kan je alleen iets geven als je het aanneemt. Als je dus last hebt van iemands negatieve mening, heb je deze al geaccepteerd, en persoonlijk genomen.

Deze ongebruikelijke visualisatie gebruik ik zelf wanneer iemand zijn negatieve gedoe bij mij probeert neer te leggen: ik stel me voor dat deze persoon mij een hondendrol probeert te geven en sta er even bij stil dat – zolang ik de drol niet aanneem – ze zelf met stinkende vingers zitten en ik ongeschonden verder kan gaan met mijn dag. 

 

Bericht achterlaten