Bericht van Shaif Basier: ‘Doorbraak robots na de singulariteit’

Maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend hoorde je Shaif Basier, bankier, ondernemer en kritisch wereldburger, over het moment waarop robots even intelligent als mensen zullen zijn.

Het moment waarop robots even intelligent als mensen zullen zijn, wordt ook wel ‘singulariteit’ genoemd. Klinkt Star Trek, maar Google-directeur Kurzweil denkt dat dit al binnen 12 jaar kan.

Onderzoekers verwachten enorme wetenschappelijke doorbraken doordat zelflerende robots met Artificiële Intelligentie ofwel AI, de mens zullen helpen.

Met genetisch onderzoek, Big Data, milieuproblematiek, en zelfs het oplossen van de meest dodelijke ziekte op aarde, veroudering van de mens.

Critici wijzen echter op de mogelijke risico’s zoals het verlies van banen, en machtsmisbruik door grootbezitters van robotparken.

Arbeidstijdverkorting, spiritualiteit en een basisinkomen worden dan belangrijke onderwerpen.

Elon Musk van Tesla waarschuwt zelfs dat robots kunnen leiden tot oorlog en destructie van de mens. Kijk naar Youtube-beelden van fabrikanten Boston Dynamics en Hanson Robotics en je ziet nu al intelligente robots met motorische vaardigheden die Robocop en Terminator naar de kroon steken.

Maar gelukkig, Dr. Ben Goertzel, AI pionier, denkt dat ‘t zo een vaart niet zal lopen. Hij zegt: “Misschien komt er juist minder oorlog als we beslissingen aan meer rationele robots overlaten”. Hmm.

Zijn standpunt vindt steun want zijn slimme robot Sophia wist afgelopen Kerst via haar eigen Internet-Blockchain binnen 1 minuut wel 36 miljoen euro financiering op te halen voor haar eigen verdere ontwikkeling.

Dus, de robots komen en fascinerende tijden breken aan. Ik wens u daarom een super 2018 met veel constructieve dialoog over de grote kansen maar ook risico’s die samenhangen met de beloften van: de doorbraak van robots na de singulariteit.

Bericht achterlaten