Bericht van Shaif Basier: ‘Het Egologisch Journaal’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Shaif Basier. Bankier, ondernemer en kritisch wereldburger.

Wat is het Ego eigenlijk? Heeft u zich dat ooit afgevraagd?

Volgens eeuwenoude religieuze en spirituele teksten is het ego een mysterieuze bron van gedachten, die bepalend is voor ons gedrag. “Egologie” is de wetenschappelijke zoektocht naar het ego. Want wat zijn nou de kenmerken en eigenschappen er van? Zijn die positief of negatief? Wat zeggen de historische bronnen er over? En bestaat het ego eigenlijk überhaupt wel?

 Ik nodig u van harte uit op de egologische reis naar het antwoord. Een avontuur van innovatie waar ik een logboek over bijhoud met als ludieke doopnaam: “Het Egologisch Journaal”.

 Er blijken verschillende antwoorden te zijn op de vragen der egologie. Zo vertelde 1 egoloog mij, dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat pak-em-beet de meerderheid van wat de meeste mensen vandaag denken, zij gister ook al dachten.

En dat een substantieel deel van deze steeds herhalende gedachten niet bijster positief zijn maar negatief, zelf-kritisch of zelfs ronduit afbrekend. Gedachten over wat je niet kan, wat je tekort komt en wat je allemaal zou moeten hebben wat je niet hebt.

 Hoe kan dat nou? Waarom zou er in ons denken een ego bestaan dat dezelfde gedachten dagelijks herhaalt? En daarbij ook nog eens relatief veel negatieve gedachten?

 Mijn ego zou nu graag willen doorpraten over wat andere onderzoekers hierover nou weer ontdekten. Maar mijn tijd is helaas op en ik bewaar dat dus voor een volgend Egologisch Journaal.