Bericht van Shaif Basier: ‘Taalisme’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Shaif Basier. Bankier, ondernemer en kritisch wereldburger.


”Taalisme” is een woord dat u nooit eerder hoorde. Het gaat over de impact van uw taalvaardigheid. Heel belangrijk. Want niet begrepen of gehoord worden kan frustreren. Ik denk aan die Surinaamse mevrouw die ik ontmoette op een inspraakavond. “Het heeft geen zin, ze luisteren niet”, zei ze. Of die timide meneer die schoorvoetend toegaf zich niet prettig te voelen in zijn wijk, maar het niet durfde te uitenDat is “taalisme”. De uitsluiting van mensen wegens hun onvermogen om zich goed uit te kunnen drukken met taal.

‘Taalisme’ speelt op kleine schaal maar ook in het groot. Donald Trump speelde tijdens de Amerikaanse verkiezingen in op het taalisme waardoor miljoenen Amerikanen zich jaren niet gehoord voelden en veroorzaakte zo een politieke aardverschuiving.

Maar altaal- en uitdrukkingsvaardigheden zo belangrijk zijn, hoe moet dat dan met mensen die daar niet zo goed in zijn? Tellen zij minder mee?

Ik bepleit daarom een andere debatcultuur. Wat als we bewuster gaan spreken, aandachtiger luisteren en anderen helpen om uit de woorden te komen in plaats van elkaar de loef af te steken in discussies? Wat wij bedoelen is immers toch veel waardevoller dan hoe wij het zeggen? Kievoor inhoud in plaats van vorm. En een wereld vol nieuwe mogelijkheden gaat open. Zonder twijfel.”