Bericht van Thea Hilhorst: ‘De opmerkelijke afspraak tussen Turkije en de EU’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Met vandaag Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit.

Deze week wordt de documentaire ‘The Deal’ uitgezonden over de opmerkelijke afspraak tussen Turkije en de EU om de vluchtelingenstroom naar Griekenland te verminderen. Voor- en tegenstanders van de deal hebben allebei krachtige argumenten om hem te vergoelijken of juist te verguizen. Wat vaststaat is dat de deal sinds begin 2016 geleid heeft tot een abrupte vermindering van het aantal vluchtelingen dat via Turkije naar Griekenland is gekomen. Ik ben vooral benieuwd hoe het gaat met de vluchtelingen die nog wél in Griekenland zijn. We hebben allemaal met afgrijzen de beelden gezien van vluchtelingen in de sneeuw, in het rijke Europa.

Europa gebruikt de Griekse kampen als afschrikmiddel om ‘wannabe’ vluchtelingen af te schrikken. Ik hoef vast niet uit te leggen op hoeveel manieren dit indruist tegen alle internationale verdragen en mensenrechten? Waar ik van opkeek, was het gegeven dat er op dit moment nog maar 40.000 vluchtelingen in Griekenland vastzitten. Zeg maar zo’n beetje de bevolking van Wageningen. Daar moet de EU toch makkelijk betere opvang voor kunnen organiseren? Moeten we gewoon met ons allen willen. Kijken op 14 maart naar die documentaire over the Deal!

Bericht achterlaten