Column Nieuws van de Vooruitgang: Biomimicry door Saskia van den Muijzenberg

Deze maand biedt het Nieuws van de Vooruitgang je meer inzicht in de mogelijkheden van biomimicry. Naast aansprekende voorbeelden en actuele ontwikkelingen in het nieuws zal gastcolumnist Saskia van den Muijzenberg, directeur en mede-oprichter van biomimicryNL, iedere woensdag rond 09.30u ingaan op wat biomimicry nu precies is en op welke wijze biomimicry duurzame oplossingen kan bieden voor problemen in de maatschappij. 

“Biomimics onderzoeken de beste ideeën en strategieën uit de natuur en vertalen die naar menselijke toepassingen. Het gaat dus niet om wat je uit de natuur kunt halen om te gebruiken, maar om wat je ervan kunt leren. Dat biedt heel veel nieuwe duurzame oplossingsrichtingen en verandert ook onze relatie met natuur.

Tijdens mijn werk als GameChanger, de radicale innovatieclub van Shell, maakte ik voor het eerst kennis met biomimicry. Iets wat veel indruk op me maakte was hoe de natuur met CO2 omgaat, een uitdaging voor veel bedrijven. Wij zien CO2 als het vergif van onze eeuw. Voor de natuur is CO2 een bouwsteen. Koraal, schelpen, planten; allemaal zetten ze CO2 om in nieuwe materialen. Bedrijven ontdekken deze mogelijkheden nu ook en gebruiken CO2 als grondstof voor de productie van bijvoorbeeld bioplastic of cement.

Wat je ontwerpuitdaging ook is, de kans is groot dat een of meer van de miljoenen organismen niet alleen dezelfde uitdaging had, maar ook effectieve strategieën heeft ontwikkeld om het op te lossen.”

Bericht achterlaten