Column Het Nieuws van de Vooruitgang – Eric Smit

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties. Vandaag hoor je zijn column over positieve ontwikkelingen in het leven van een gemiddelde wereldburger.

“Door de overvloed aan negatief nieuws is het soms moeilijk om het zicht op positieve ontwikkelingen te houden. En dat die er zijn, is een gegeven. Sterker, als de feiten op een rij worden gezet, zoals het weekblad De Groene Amsterdammer kort geleden deed, dan kan ik niet anders concluderen dat het eigenlijk heel goed gaat met ons. De gemiddelde wereldburger is de laatste decennia gezonder geworden, hij is beter opgeleid, hij leeft langer en onder veiliger omstandigheden, hij krijgt meer en beter te eten, hij voert veel minder oorlog en is dus ook gelukkiger.

Het wonderlijke is dat we de cijfers achter deze positieve ontwikkelingen zo zelden geserveerd krijgen. Juist in tijden dat de dreiging van terrorisme zo manifest is en populisten wroeten in het ongenoegen van boze burgers en nostalgisch hunkeren naar het verleden, moeten we beseffen dat het vroeger veel slechter was. We klagen veel over het functioneren van onze democratie, maar realiseer je tegelijkertijd dat er nog nooit in zo veel landen op aarde een democratisch systeem bestaat. Dat we zo weinig weten over de positieve ontwikkelingen ligt vooral aan de media. Wij journalisten hebben een sterke neiging om vooral het negatieve in beeld te willen brengen. Goed nieuws is volgens de meeste journalisten immers geen nieuws. Dat mogen we onszelf aanrekenen. We hebben de plicht om de waarheid te dienen en dus moeten we ook laten zien dat het wél goed met ons gaat. Bij deze mijn belofte om daar met Follow the Money een bijdrage aan te leveren.”