‘Happy Birthday To You’ mag nu eindelijk door iedereen gezongen worden

Vanaf volgende maand mag iedereen ‘Happy Birthday To You’ zingen zonder daarvoor aangeklaagd te worden, dit meldt The Guardian. De rechten van het liedje zijn namelijk vrij gekomen, waardoor iedereen zonder zorgen het verjaardagslied mag gebruiken. 

De oorspronkelijke melodie van Happy Birthday werd in 1933 gecomponeerd. De muziekmaatschappij Warner/Chappell dacht de rechten van het nummer sinds 1988 in handen te hebben. Het werd door hen ten strengste verboden om het nummer te gebruiken in films of andere liedjes. Eerst moest er dan een flink bedrag betaald worden aan de muziekmaatschappij. 

Afgelopen jaar werd er een rechtszaak aangespannen door twee filmmakers die in 2013 begonnen aan een documentaire over het welbekende liedje. Warner/Chapell greep snel in en verzochten de filmmakers met een groot geldbedrag over de brug te komen. De filmmakers sleepten vervolgens de maatschappij voor de rechter. En met succes. De rechter besloot afgelopen september dat Warner/Chappell hun officiële rechten kwijt waren.

Afgelopen maandag heeft de rechter besloten dat Warner/Chappell iedereen moet terugbetalen die in de afgelopen 67 jaar rechten heeft moeten betalen. In totaal gaat dit om 14 miljoen dollar. Het nummer is vanaf volgende maand publiek domein. 

Bericht achterlaten