Tijdens de Nationale Museumweek 2018 deelt Sublime elke dag om 10.30 en 17.30 uur inspirerende verhalen met je. Zo spreken we Victor Mids over de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein en vertelt Benjamin Herman over muziek en kunst. Daarnaast is Dutch Jazz 15 april live aanwezig in het Scheepvaartmuseum tijdens The Golden Hour. 


Opening Nationale Museumweek 2018
Presentatrice Kim-Lian van der Meij opent in Zaltbommel samen met illusionist Victor Mids en tientallen kinderen uit de buurt de Nationale Museumweek 2018. Het eerste Gouden Pronkstuk wordt onthuld: een zandsculptuur van Hugo de Groot die in de welbekende boekenkist Slot Loevestein weet te ontsnappen.


Naturalis pop-up Museum in Leiden
Op 11 april 2018 vond de feestelijke opening plaats van het Pop-up museum op Mytylschool De Thermiek in Leiden. De leerlingen mochten uit de collectie van Naturalis de items kiezen die zij graag tentoon wilden stellen. Kim-Lian van Meij presenteerde het geheel. We spraken de 14-jarige Ivana over haar ervaringen.


MuseumkaartMatch
Marleen bezoekt regelmatig een museum met iemand die ze nog niet kent. Haar gezelschap vindt ze via MuseumkaartMatch. Op vrijdag 13 april wordt er een speciale MuseumkaartMatch-Avond gehouden in 44 musea in Nederland. Meld je hier aan voor The Golden Hour op 14 april in Museum TwentseWelle in Enschede en 15 april in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam met Benjamin Herman en Sevn Alias.


Terugblik op de Nationale Museumweek 2018
15 april 2018, 17.30 uur

Mirjam Moll van de Museumvereniging vertelt over de hoogtepunten van de Nationale Museumweek 2018. 

“De museumweek is weer een ongelofelijk succes”


Marianne Splint over De Ploeger
15 april 2018, 10.30 uur

Directeur van Museum Helmond Marianne Splint vertelt het verhaal achter De Ploeger door Constantin Meunier. 

“Het is echt een pronkstuk uit onze collectie en dat hij dan ook als Gouden Pronkstuk in de Museumweek naar voren wordt gebracht, dat is wat ons betreft een kroon op het werk”


Hugo ter Avest over het Gouden Pronstuk van het Hannemahuis
14 april 2018, 17.30 uur

In Harlingen staat een model van VOC schip De Halve Maen. Directeur van het Hannemahuis Hugo ter Avest vertelt erover. 

“Hij [de bouwer] heeft er 2500 uur, ongeveer, over gedaan”


Ellen Bakema over Museumkids
14 april 2018, 10.30 uur

Kinderen kunnen musea testen op kindervriendelijkheid. Ellen Bakema van Museumkids vertelt over deze zogenaamde inspecties.

“Er zijn een heleboel musea waar je als kind een hele fijne middag kunt hebben en waar je nog wat van leert ook”


Sevn Alias over kunst als inspiratie
13 april 2018, 17.30 uur

Rapper Sevn Alias bezocht Museum TwentseWelle en Het Scheepvaartmuseum voorafgaand aan zijn optredens tijdens Golden Hour op 14 en 15 april. 

“Ik vond het wel heel tof om te zien waar alles is begonnen” 


Mirjam Moll over de toekomstbestendigheid van de sector
13 april 2018, 10.30 uur

Deze week verscheen een adviesrapport van de Raad voor Cultuur over o.a. de Nederlandse musea. Mirjam Moll van de Museumvereniging vertelt over de belangrijkste punten uit het rapport. 

“Ook al verdienen musea steeds meer eigen inkomsten, je ziet dat er om echt te investeren, dat extra middelen vraagt en dat je red je niet publieksinkomsten alleen.” 


Corien van der Meulen over de MuseumkaartMatch
12 april 2018, 17.30 uur

Morgenavond openen 40 musea hun deuren voor een speciale MuseumkaartMatch avond. Corien van der Meulen van Stadsmuseum Harderwijk vertelt over het event.

Het is een soort Tinder voor museumkaarthouders


Paul Lambers over fantasiedieren
12 april 2018, 10.30 uur

Paul Lambers is conservator van de natuurhistorische collectie in Universiteitsmuseum Utrecht. In het rariteitenkabinet staat naast het skelet van een nijlpaard en een potvispenis ook een preparaat van een ‘draakje’. 

“Vroeger was er handel in fantasiedieren, zoals draakjes of zeemeerminnen”


Leerlingen van De Thermiek openen pop-up museum
11 april 2018, 17.30 uur

Scholieren van De Thermiek in Leiden mochten hun eigen pop-up museum samenstellen uit de collectie van Naturalis. De 14-jarige Ivana koos ervoor om een lade met spinnen tentoon te stellen. 

”In eerste instantie vond ik het best wel eng. Alleen nu ik veel weet over spinnen, vind ik het eigenlijk hele mooie dieren”


Victor Mids
11 april 2018, 10.30 uur

Illusionist Victor Mids vertelt over de ontsnapping van Hugo de Groot uit slot Loevestein.

”De ontsnapping van Hugo de Groot kun je zien als een soort ‘ontsnappings-illusie'”


Kim-Lian van der Meij
10 april 2018, 17.30 uur

Presentatrice Kim-Lian van der Meij vertelt over het bezoeken van musea met kinderen. 

“Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen iets van musea meekrijgen. Het is leuk als ze leren wat kunstenaars vertellen over ons als Nederlanders en over onze geschiedenis.”


Edwin van Huis
10 april 2018, 10.30

Edwin van Huis is museumdirecteur van Naturalis Biodiversity Center. Hij vertelt over een pop-up museum dat is opgezet door leerlingen van De Thermiek in Leiden. 

“Het grootste gedeelte van Naturalis is gesloten. Door het pop-up museum kunnen we toch delen van de collectie laten zien.”


Benjamin Herman
9 april 2018, 17.30 uur

Saxofonist Benjamin Herman over zijn samenwerking met rapper Sevn Alias en over optreden in musea. 

“Samenwerken met mensen uit andere genres dwingt me om creatief te denken.”


De Aftrap
9 april 2018, 10.30 uur

De Nationale Museumweek 2018 is vanochtend officieel gestart! Chris Janssen van de Museumweek over de aftrap met Victor Mids, The Golden Hour, en over het ontdekken van ons echte goud:

“Soms realiseren we niet dat museale collecties van ons allemaal zijn. Ze laten ons zien waar we vandaan komen, wie we zijn en waar we naartoe gaan. Dat is ons echte goud.”