Shaif Basier: “De originele bankier”

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Shaif Basier. Bankier, ondernemer en kritisch wereldburger.

Sinds de kredietcrisis in 2008 uitbrak, kregen banken veel kritiek en strengere regels voor de kiezen. Deze hectiek liet helaas weinig aandacht voor de diepere vragen. Waarom bestaat bankieren? Gaat het alleen over jouw bankrekening? Welke behoefte dient het en wie was eigenlijk de eerste bankier?

Op mijn werk-reizen naar Londen, Amsterdam, Dubai, Silicon-Valley en Paramaribo, polste ik insiders over mondelinge overleveringen van oorspronkelijke banktradities. In Bangladesh kwam ik een legendarisch scheppingsverhaal op het spoor. Ooit werden oude dorpen geleid door een burgemeester die zich veelal liet adviseren door priesters.

Maar er was NOG een adviseur: De eerste Bankier. Nu in vergetelheid geraakt, maar toen letterlijk gezeten op een Bank midden in het dorp. Daar leefde deze bankier tussen de mensen als hun vertrouwenspersoon. Niemand was een nummer of contract. De bankier kende de mensen, de families, hun dromen en talenten, en zij kenden de bankier. De bankierstaak was, om in het belang van allen, te adviseren in wie de schaarse dorpsmiddelen het beste konden worden geïnvesteerd. De bankier was een brenger van vertrouwen, integere handelspraktijken, verstandigheid en menselijke maat. Vraag is of er ooit een bankencrisis was geweest als wij de oorsprong van de bankier niet vergeten waren. Maar misschien is het niet te laat en daarom bepleit ik de terugkeer van De Originele Bankier.”

Bericht achterlaten